SON DAKİKA

6/recent/ticker-posts

KARADAĞ’DAKİ EN GÜZEL GÖLLER


KARADAĞ’DAKİ EN GÜZEL GÖLLER

Karadağ, göller ve nehirler bakımından çok zengin ve el değmemiş, vahşi doğası olan bir su ülkesidir. Karadağ’da birkaç günden fazla kalıyorsanız, muhteşem göllerimizden bazılarını ziyaret etmek için mutlaka zaman bulmalısınız.


Karadağlı yerel uzmanlar tarafından seçilen, ‘Karadağ’da Ziyaret Edilecek En İyi Göller’ rehberini mygouidemontenegro.com’dan tercüme ederek sizlerle paylaşıyoruz.


Krupac Gölü

Krupac, Niksiç’in denizi olarak bilinir. Birçok Niksiç vatandaşı bu gölü sıcak yaz günlerinde ana ferahlık kaynağı olarak seçiyor. Yıllar boyunca Krupac Gölü, kentin en gözde yerlerinden biri oldu.

Göl, arkadaşlarınızı Barbekü’ye getirmek, sakinleşmek ve enerjinizi şarj etmek için en sevdiğiniz yer olacak. Bu, nedenle bu şehri ziyaret ederseniz burayı da ziyaret etmeniz gerekir.

Yerel halkın da çok fazlasıyla zaman geçirdiği bu gölde yapabileceğiniz bir çok etkinlik de mevcut. Gölde her yıl “Lake Fest” isimli bir rock müzik festivali yapılır. Göl aslında bir baraj gölüdür.



Piva Gölü

Piva Gölü, Karadağ’ın kuzeybatısındaki Pluzine Belediyesinde bulunan bir baraj gölüdür. Baraj, 1975 yılında inşa edilmiştir. Gölün dibinde, eski Pluzine kasabası bulunmaktadır. Piva kanyonu içini dolduran sular bu güzel gölü oluşturmuştur.

Kalın ormanlarla çevrili gölün koyu yeşil rengi her yeri büyülü gösteriyor. Yaz aylarında insanlar yüzmeye ya da gölde gezmeye giderler. Ziyaretçiler muhteşem manzaraların tadını çıkarma şansını yakalarlar ve el değmemiş doğayı, gölden güzel mağaraları görürler. Ayrıca, göldeki su içilebilir ve Balkanlar’daki en temiz göl suyu olarak kabul edilir. Av mevsiminde burada balıkçılık da yapılabilir. Ama, sanırız tuttuğunuz balıkları geri salmanız gerekecek. 🙂


Biogradska Gora Ulusal Parkı

Karadağ’daki dört Ulusal Park’ın en küçüğü olmasına rağmen, Ulusal Park Biogradska Gora’da çok çeşitli flora ve fauna bulunmaktadır. 220 farklı bitki türü ile 26 farklı bitki yaşam alanı vardır. Bu parkta 150 çeşit kuş ve 10 çeşit memeli yaşamaktadır ve ormanında 86 çeşit ağaç bulunmaktadır. Park sularında üç çeşit alabalık ve 350 çeşit böcek bulunur.

Parkın temel unsurları, beş yüz yıldan eski ağaçlar, büyük dağ yamaçları ve tepeleri, 1820 metre yükseklikte buzul gölleri ve Park’ın girişindeki kolay erişilebilir Göl ile el değmemiş bir ormandır. Park eşsiz jeolojik – morfolojik bölge olarak bilinir ve bilimsel araştırmalar için çok çekicidir.


Skadar Gölü

Skadar Gölü, başkent Podgorica’nın yaklaşık 25 km güneyinde yer alır. Balkanlar’ın en büyük gölü ve Avrupa’nın en büyük kuş rezervlerinden biridir. Gölün sığ mavi suları, yazın sıcacık suyla parıldayan sayısız bitki örtüsünün renklerini yansıtırken, kıyı şeridindeki antik köyler ve manastırlar ile neredeyse büyülü bir varlığa sahiptir.

En uzun noktasında yaklaşık 44 km, 14 km genişliğinde ve ortalama 6 m derinliğindeki göl, Moraca nehrinden gelen su ve karst katındaki çok sayıda su kaynağı ile beslenir. Gölün üçte ikisi Arnavutluk’ta kalan üçte biri ile Karadağ’da yer alır. Gölün ve çevresinin Karadağ bölgesi 1983 yılında bir Milli Park ilan edildi. Gölün başka yerlerden daha sığ olduğu kuzey ve doğu kıyıları, ilkbaharda zambaklar, kamış koruları ve yoğun söğüt kümeleri ile dolar. Bu göle sarı ve beyazın hakim olduğu karakteristik bir hava katar.

Burada gölün iki ana yerleşimi var. Etkileyici bir ziyaretçi merkezine ev sahipliği yapan Vranjina ve hoş bir konaklama ve restoranların bulunduğu küçük bir balıkçı köyü olan Virpazar. Buna karşılık, batı kıyısında daha uzak. Kayalık adacıklar ve keskin girintili koylarla dolu, aynı zamanda adaya bağlı birkaç manastır şeklindeki gölün başlıca kültürel anıtlara da ev sahipliği yapıyor.


Sasko Gölü

Sasko Gölü, Ulcinj sınırlarında yer alır. 5,5 kilometrekarelik bir yüzeye sahiptir ve 8 m derinliğindedir. Gölün seviyesi deniz seviyesinden düşük olduğu için yaz aylarında suyunun azalması ile birlikte uzaklardan görülmesi oldukça zordur.

Burası yılın herhangi bir zamanında güzel bir günlük gezi için mükemmel bir mekandır. Yaz aylarında yüzebilir, spor yapabilir, gölde bir tekne ile gezebilir ve kışın piknik ya da kuş gözlem deneyimi için harika bir yer olabilir. 

Efsaneye göre, Karadağ’ın en sevilen hükümdarlarından biri olan Kral Vladimir, Karadağlıları canlı ve güvende tutabilmek için Bulgar hükümdarı Simeon II’ye özgürlüğünü vermek zorunda kaldı. II. Simeon, Kral Vladimir’i hapse attı ve gözlerini kör edene kadar ona işkence yaptı. Fakat Simeon’un kızı Kosara, Vladimir’e aşık oldu ve evlenerek onu hapishaneden kurtarmaya karar verdi. Vladimir’in vizyonunu geri alabilmek için yılın her günü için bu bölgede 365 kilise inşa etme sözü verdi. 8 kilisenin kalıntısı hala burada, gölün adını aldığı antik Sas (veya Svac) şehrinin kalıntıları göle oldukça yakındır.

Bu göl, Karadağ’da ve Balkanlar’daki en büyük kripto baskısı (yani deniz seviyesinin altında olduğu) sahibi göldür. Sasko Gölü doğası, bitki örtüsü ve faunası bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle burada birçok endemik kuş türü bulabilirsiniz, bu da onu Karadağ’a kuş gözlem gezileri için gelenler için bir cennet haline getirir.


Zminje Gölü

Zminje Gölü, Durmitor bölgesindeki, orman gözü olarak adlandırılan göllerden bir tanesidir. Çünkü, küçük yüzeyi ve uzaklardan gördüğünüzde gözü hatırlatan bir şekle sahiptir.

Zminje Gölü, Durmitor Ulusal Parkı bölgesinde ve denizden 1500 m’den daha yüksek bir rakımda bulunur. Yaklaşık olarak 7-8 m derinliğindedir. Bir günlük gezi için mükemmel bir yer olmasına rağmen, ormandaki bu rakıma ve yürüyüşe uygun olmanız gerekir. Yol iyi bir şekilde işaretlenmiştir ve çocuklarınızı da bu yolculuğa götürebilirsiniz. Bu güzel doğa mücevheri, sarp Crvena Greda uçurumuna bakan, yaprak dökmeyen ormanlarla çevrilidir. Burası, doğal ortamda eğlenmek için gerçek bir yer.



Plav Gölü

Plav Gölü, Karadağ’ın en güzel göllerinden biridir. Kuzeydoğu Karadağ’da yer alan Plav Belediyesi sınırlarında yer almaktadır. Bu gölün kışın donması ile harika görüntülere sahip olduğunu herkes bilir.

Deniz seviyesinden 906 metre yükseklikte, maksimum uzunluğu 2.160 m ve yüzey alanı 1.99 kilometrekare, ortalama 920 m genişliğinde ve maksimum 9 metre derinliğinde bir buzul gölüdür. 

Göldeki en büyük su seviyesi nisan ve mayıs aylarında görülür. Yaz aylarında (ağustos – eylül arasında) en düşük seviyededir. Plav Gölü, kış aylarında sık sık donar ve bu genellikle Şubat ayının sonuna kadar sürer. Kış aylarında gölün ortalama sıcaklığı 2,8 derecedir.

Kışlar çok soğuk olduğunda, gölün yüzeyi donar ve kıyıların çevresindeki alanda 20-30 cm kalınlığında bir buz haline gelir, bu yüzden aslında küçük Plav şehrinin sakinleri ve ziyaretçiler için bir yürüyüş caddesi haline gelir. 

Plav Gölü, yaz mevsiminde çok popüler bir turistik cazibe merkezidir ve kefal, nase, alabalık ve pike gibi balıklarla çok zengindir. Bölge sakinleri için bir dinlenme ve stres atma mekanıdır.


Trnovacko Gölü

“Karadağ’da kalp şeklindeki en güzel göl hangisidir?” Tabii ki Trnovacko Gölü.

Trnovacko Gölü, Karadağ’ın en uç ucunda, Bosna Hersek sınırına yakın, tamamen dağlarla çevrili, kuzeyde Maglic, güneyde Volujak ve ayrıca Bioc, Vlasulja ve Trnovacki Durmitor’a yerleşiktir. 

Bu göl, 825 metre uzunluğa, 713 metre genişliğe, maksimum 9 metre derinliğe sahip küçük bir dağ gölüdür. Aynı zamanda buzul etkilidir, yani kış aylarında donuyor demektir.

Göl, Durmitor Milli Parkı’nda, Pluzine’nin kuzeybatı kesiminde, deniz seviyesinden 1517 metre yükseklikte yer almaktadır. Sığ bölgelerde, su renksiz ve çok parlak. Derinliğin artması ile gölün suyu yeşilleşiyor. Trnovacko Gölü için, ülkenin en romantik ve sevimli gölü olduğunu söylenebilir. Çünkü; kalp şeklindedir.

Trnovacko Gölü’ne ulaşmak için, Pluzine’den giderken, yüksek dağların ve dik yolların üzerinden geçmek için yaklaşık beş ila altı saat yürümek gerekir. Ama, ona ulaştığında pişman olmayacaksın. Orada seni bekleyen inanılmaz manzara seni suskun bırakacak.


Rikavacko Gölü

Rikavacko Gölü, Kuči dağ bölgesinde, deniz seviyesinden 2.131 metre yükseklikte bulunan Žijovo zirvesine yakın bir konumda yer almaktadır. Göl, Arnavutluk sınırına yerleşmiş durumdadır. Podgorica’ya yaklaşık 50 km uzaklıktadır, ancak oldukça ulaşılabilirdir. Kuči dağlarının üzerine çıkarsanız göle arabayla gidebilirsiniz. 

Şansınız varsa, hayvanlarını burada tutan (otlatan) insanlardan mükemmel, çok lezzetli bir peynir satın alabilirsiniz. 

Tatillerini gölün kıyısında geçirenlerin sayısı her geçen yıl artmaktadır. Elektrik veya cep telefonları için sinyal veya elektrik olmadığını bildiğiniz zaman bu bilgiler daha da ilginçtir. 

Burası modern dünyadan ve her geçen gün gelişen teknolojilerden ferahlamak, rahatlamak ve dinlenmek için ideal bir yerdir. Gölün etrafındaki doğa gerçekten çok güzel, otlaklar su kaynaklarında çok güzel kır çiçekleri ile dolu. Bazılarının söylediği gibi, buradaki doğa gerçek bir masal.


Kaynak: MyGuideMontenegro.

Yorum Gönder

0 Yorumlar